Educar en positiu

“Quantes vegades t’ho haig de dir?”,
“Mai faràs res de bo!”,
“No ploris”, no tinguis por”, no …”
“Ja hi tornem! Vols fer cas d’una vegada?”
“Si no arregles l’habitació, et quedes sense mòbil”
“Ets un vessut…!

Tots hem emprat aquestes frases, o altres similars en algun moment, i tots hem sigut conscients, en qualque moment, de la ineficàcia d’aquest llenguatge. Volem el millor pels nostres fills i educar-los correctament, però sentim que ens manca l’habilitat per fer-ho. Si aquest és el teu cas, t’agradarà descobrir l’educació positiva.

Com el seu nom indica, educar en positiu és el contrari d’educar en negatiu, que és l’educació que majoritàriament hem rebut els adults actuals: una educació que molts pares i mares rebutgen, precisament perquè l’han patit en les seves pròpies carns: crits, càstigs, normes rígides, a voltes absurdes per l’infant; i manca d’un diàleg sincer entre pares i fills, entre molts altres trets. Acostumem a repetir els patrons de pensament i els comportaments que nosaltres hem après, tot i saber que no funcionen, que no són els que ens agradaria tenir o fer, però sentim que no sabem
fer-ho millor. Alguns pares, per contraposició als seus, prefereixen no intervenir gaire, deixar que el fillet creixi sense normes, que pugui triar i fer el que vol, quan vol i com vol; o potser els hi volem llevar tot patiment i els sobreprotegim en extrem.

La qüestió és que fem el que fem o deixem de fer, diguem el que
diguem o callem, sempre estem educant els nostres fills. No hi ha escapatòria possible: els infants aprenen sempre i nosaltres, els adults, som responsables dels patrons de pensament i comportament que tindran els nostres fills, així com del tipus d’emocions i sentiments que sentiran.
Siguem o no siguem conscients, ens agradi o no, els fillets ens modelaran i repetiran el que han après al seu voltant: a l’escola i a la ciutat, però sobretot a casa, i dels seus pares.
Per tant, potser val la pena saber què podem fer per educar-los com a nosaltres ens agradaria i pensem que cal educar als fillets. Amb tots els matisos i diferències possibles, segur que tots estaríem d’acord en preferir una educació que permeti créixer als nens amb autonomia, respecte i emocions positives. Tots volem nens segurs, sense pors, que sàpiguen resoldre problemes i sàpiguen gaudir de la vida.
L’educació positiva ensenya als adults a utilitzar l’amabilitat i la fermesa alhora, a posar normes i límits coherents i sense càstigs,a establir una relació de confiança amb els fills, la qual cosa ens fa sentir millor com a pares i mares, alhora que permet als fillets créixer sense pors, amb autonomia i responsabilitat.

 

 

Educar en positiu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *